Hola, amics i amigues! Som “Els Ximplets” i, com ja sabeu, també som tossudament catalans. Tant és així que avui volem parlar d’una festa d’allò més nostrada: la Diada Nacional de Catalunya, l’11 de setembre! Es podria dir que, amb el permís de la diada de Sant Jordi del 23 d’abril, és la jornada més representativa de Catalunya.

Els Orígens de la Diada

Per entendre la Diada, hem de viatjar en el temps fins al 1714. Imagineu-vos una Barcelona assetjada durant 14 mesos per les tropes borbòniques a les ordres de l’infame duc de Berwick. Els catalans, amb el seu esperit indomable, vàrem resistir heroicament fins al final; això sí: amb sang, suor i llàgrimes. Però, càssum l’os pedrer!, l’11 de setembre de 1714, la ciutat finalment va caure. Després de 413 dies de setge duríssim, les tropes borbòniques francocastellanes trencaven la resistència del baluard de Sant Pere i penetraven a l'interior de la ciutat. Tot seguit van abolir les nostres institucions i llibertats amb el Decret de Nova Planta… i no entrarem més en detalls perquè a partir d’aquí pinten bastos pels catalans, que, malgrat tot, com l’au fènix, renaixerem de les cendres.

La Primera Commemoració

Però d’on ve aquesta celebració? Els fets històrics ja els sabem... ara bé, qui va començar a commemorar-la?
Abans de res, cal aclarir que l'11 de setembre del 1714 no se celebra una derrota, sinó una jornada de resistència heroica i èpica.

Va ser l’any 1886 quan un grup de joves nacionalistes catalans van decidir commemorar la Diada, a la imponent basílica de Santa Maria del Mar per recordar els valents defensors de Barcelona del 1714. Des de llavors, la Diada ha evolucionat fins a convertir-se en una jornada tan festiva com reivindicativa.

La Diada Moderna

Avui dia, la Diada és la festa oficial de Catalunya, reconeguda pel Parlament en la seva primera llei després del restabliment de la Generalitat el 1980. És com si haguessin dit: ‘Aixequem el cap, gent!’. I així és com cada any, l’11 de setembre, els catalans commemorar aquells fets amb manifestacions, concerts, ofrenes florals i altres actes commemoratius. És un dia per recordar el passat, però també per mirar cap al futur amb esperança i determinació, per recordar que som i serem. Per nosaltres, la Diada és molt més que una simple festa; és un símbol de resistència, identitat i lluita per la llibertat. És un dia per recordar els sacrificis del passat i reafirmar el compromís amb els valors de la democràcia i la justícia. Molts catalans pengem la senyera o l’estelada als balcons, i cantem l’himne "Els Segadors" o el meravellós i engrescador himne no oficial “El cant de la senyera”.

Els Actes de la Diada

Durant la Diada, hi ha una gran varietat d’actes per a tots els gustos. N’hi ha per triar i remenar: ofrenes florals als monuments de Rafael Casanova i Josep Moragues, les manifestacions organitzades per entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, concerts i activitats culturals que omplen els carrers de Barcelona i altres ciutats catalanes... No cal dir que la manifestació de la Diada és un altre punt culminant. Cada any, milers de persones es reuneixen per reclamar els drets i llibertats de Catalunya.

Reflexions Finals

La Diada Nacional de Catalunya de l’11 de setembre és una jornada plena de significat i emoció. És un dia per recordar la història, celebrar la cultura i reafirmar el compromís amb un futur millor. Els Ximplets” esperem que aquest article us hagi ajudat a entendre una mica millor la importància d’aquesta data.

Molt bona Diada a tothom!