Sabíes ximplet que l'origen remot de la recepta del pa amb tomaquet, s'inspira en el pa amb oli, la unió de dos ingredients fonamentals de la cuina mediterrània heretats del seu llegat grec. No obstant això, el tomàquet no va estar en les cuines de la península ibèrica fins al segle XVIII. De fet, la primera referència escrita d'aquesta recepta del pa amb tomàquet a Catalunya és l’any 1884, i on comença la nostra tradició, més concretament a les cases de payés, , en un moment d'abundància en les collites de tomàquet,. És en aquestes masies catalanes on es va començar a prendre el costum possar en el pa dur de varios dies, una mica de tomàquet, un raig d’oli d'oliva i un punt de sal, per a menjar-s'ho tou amb l’objectiu d'aprofitar els productes i tirar la menor quantitat de menjar possible.

Ximplet, coneixes les propietats del tomaquet i de l’oli d’oliva per la nostra salut?

Antioxidant

És una de les propietats més interessants dels tomàquets, que s'explica pel seu alt contingut en vitamines i minerals amb aquesta capacitat, concretament la C, E, i l'A.

Ara bé, el que realment marca la diferència en el poder antioxidant del tomàquet és el licopé, un carotè o pigment vegetal que a més de ser responsable del seu bonic color vermell protegeix les nostres cèl·lules del denominat estrès oxidatiu provocat pels radicals lliures. I no oblidem que el tomàquet també és ric en seleni, un dels millors micronutrients amb poder antioxidant.

Per tant, gràcies a les extraordinàries propietats dels seus components els tomàquets ens protegeixen de les malalties cardiovasculars o de la hipertensió, entre moltes altres.

Protector de la vista

El tomàquet pot ser un dels millors aliats per a protegir la teva vista; la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) ho ha recomanat pel seu alt contingut en vitamina A.

A més, poca gent sap que el tomàquet proporciona luteïna i zeaxantina, nutrients que protegeixen del poder oxidant de la llum tant a la màcula de l'ull -que la detecta- com al cristal·lí, que és l'encarregat d'enfocar.

Però hi ha més: gràcies a les seves propietats, el tomàquet retarda el desgast de la visió (també les malalties degeneratives) i prevé les infeccions oculars provocades per virus i bacteris.

Millora la circulació sanguínia

I per molts motius. El tomàquet és molt ric en ferro -un mineral imprescindible per a la sang- i en vitamina K, que regula la coagulació, a més d'en vitamines C i E.

D'altra banda, el ja esmentat licopé disminueix els nivells de colesterol dolent LDL i prevé la arterosclerosis.

Anticancerigen

De nou traiem el licopé a relluir, aquest valuosíssim carotè molt abundant en el tomàquet. Al costat de la tomatina afavoreix la formació d'antioxidants per part de l'organisme, la qual cosa ajuda a evitar que les cèl·lules es transformin en cancerígenes.

S'ha comprovat aquest efecte almenys en els càncers de pròstata, de pulmó i digestius.

En relació a aquest últim, així com al d'estómac, investigadors italians i estatunidencs van trobar que l'extracte del tomàquet sencer (consumit al natural) podria tenir potencial per a prevenir i fins i tot tractar el càncer d'estómac.

En un estudi recent, es va arribar a observar el bloqueig de les cèl·lules canceroses en l'estómac a partir del consum de tomàquets de dues varietats diferents (San Marzano i Corbarino).

Així mateix, s'ha comprovat que el tomàquet és un aliment molt adequat per a evitar càncers de ronyó i pàncrees.

Regulador del trànsit intestinal

Tens problemes per a anar al bany? Menja tomàquets diàriament i desapareixeran. El seu alt contingut en fibra regula el trànsit intestinal i prevé moltes de les malalties o disfuncions que afecten els òrgans gastrointestinals, com el restrenyiment crònic.

Ara bé, per a aprofitar totalment aquesta propietat del tomàquet tracta de consumir-lo amb pell i amb molta aigua. En aquest sentit, el gaspatxo és un aliment ideal (perquè combina tots dos ingredients) especialment a l'estiu, quan els problemes de restrenyiment solen agreujar-se.

Diürètic natural

Un altre problema clàssic de les altes temperatures és la retenció de líquids.

Abans de recórrer a recursos artificials (com a medicines), prova d'introduir aliments diürètics com el tomàquet en la teva dieta diària. Són molt rics en potassi i, per contra, pobres en sodi, la qual cosa t'ajudarà a eliminar líquids i toxines.

Fins a la Fundació Espanyola de Nutrició recomana els tomàquets per a eliminar líquids. Paradoxalment, el 90% de la seva composició és aigua, però una major ingesta d'aquests afavoreix la seva eliminació.

Cuida la teva pell, dents i pèl

De nou aquí influeixen les propietats antioxidants del tomàquet. Les vitamines A i C (un tomàquet pot arribar a contenir el 60% de les nostres necessitats diàries d'aquesta última) protegeixen les genives i donen a la nostra pell una lluminositat incomparable.

Ara bé, si apliques màscara de tomàquet (preparada a casa, de manera natural, en forma de pasta espessa) aconseguiràs uns beneficis únics per al teu pèl i cuir cabellut.

D'una banda, frenaràs la caiguda capil·lar prematura, perquè el tomàquet aconsegueix mantenir a ratlla els radicals lliures. Per un altre, alcalinitzaràs el teu cuir cabellut, per la qual cosa alguns trastorns com a caspa, dermatitis seborreica o psoriasi milloraran notablement.

Així mateix, el teu cabell cobrarà nova vida gràcies a les altes aportacions de biotina del tomàquet, un altre interessant nutrient d'aquest gran aliment.

El tomàquet enforteix el sistema immune

Les ja esmentades propietats antioxidants del tomàquet afavoreixen el nostre organisme en reforçar “la primera barrera” de la qual disposem per a enfrontar-nos a virus i bacteris, que no és una altra que el sistema immunològic.

És a dir, els antioxidants del tomàquet col·laboren perquè les cèl·lules del nostre sistema immune es trobin en el millor estat possible i lluitin com a veritables gladiadores enfront de patògens externs.

Tot això es veu afavorit per les aportacions en vitamines C, grup B i E dels tomàquets.

 

I l’oli d’oliva extra? quins son els seus beneficis Ximplet?

S'ha descobert que la gent que viu en el mediterrani viu més temps i sofreixen menys malalties cardíaques que els nòrdics i els americans. Una de les raons radica en la seva dieta: la majoria dels olis i greixos consumits en el mediterrani són grasses insaturades més saludables que els greixos saturats. Aquesta observació, realitzada pel fisiòleg estatunidenc Ancel Keys a la fi de 1950, va portar a la formalització del que ara diem dieta mediterrània, que de manera característica inclou prendre molt d'oli d'oliva.

4 BENEFICIS PER A LA SALUT

1. UN COR SA

Les persones que segueixen la dieta mediterrània tenen una menor probabilitat de sofrir un accident cerebrovascular, malalties cardíaques i mort prematura. El consum d'oli d'oliva sembla estar relacionat amb una menor incidència en malalties cardíaques i una de les raons podria ser el seu efecte sobre la pressió arterial9: l'oli d'oliva conté molts polifenoles, que ajuden a relaxar i dilatar les artèries i es creu que redueixen la pressió arterial alta.

Altres molècules de l'oli d'oliva ajuden a protegir el seu cor en eliminar les substàncies nocives del seu cos. Els "radicals lliures" són molècules que causen mal a les seves cèl·lules mitjançant un procés anomenat "peroxidació", però l'oli d'oliva és ric en antioxidants que neutralitzen aquests radicals lliures i protegeixen les seves cèl·lules. De manera similar, disminueixen els nivells alts de colesterol 'dolent' (conegut com a colesterol de baixa densitat o LDL) i incrementa el nivell de colesterol bo d'alta densitat HDL en la seva sang, disminuint el risc cardiovascular.10

2. UN COS SA

S'ha descobert que l'àcid oleic i el oleocantal (un antioxidant) de l'oli d'oliva verge extra actuen com a agents antiinflamatoris naturals. La inflamació és una part important de les defenses immunològiques del nostre cos, però també pot danyar les nostres pròpies cèl·lules. El oleocantal actua de la mateixa forma que el ibuprofeno11, ajudant a combatre la inflamació crònica de baix nivell, mentre que l'àcid oleic aconsegueix un efecte similar en reduir els nivells del marcador inflamatori de la prova de proteïna C reactiva (PCR) en la sang. Els estudis ara estan explorant com l'oli d'oliva podria ajudar a tractar i prevenir malalties inflamatòries com l'arterioesclerosi i l'artritis reumatoide.12

3. UN INTESTÍ SA

L'oli d'oliva verge extra té propietats antibacterianes, especialment contra el bacteri helicobácter pylori (que pot provocar úlceres d'estómac). Els estudis suggereixen que els mateixos polifenoles en l'oli d'oliva verge extra que milloren la salut del cor poden impedir que els patògens transmesos pels aliments com l'H. pylori creixin en el nostre sistema digestiu i, al mateix temps, milloren la salut intestinal en actuar com un prebiòtic que estimula el creixement de bacteris intestinals beneficiosos.13

4. UNA MENT SANA

Una anàlisi recent ha suggerit que l'oli d'oliva, com a part de la dieta mediterrània, podria ajudar a reduir els símptomes de depressió, però encara es necessiten més proves. Fins ara, s'ha demostrat que l'oli d'oliva augmenta els nivells de dues substàncies químiques importants que ajuden les cèl·lules del cervell a créixer i regenerar-se: el factor neurotrófico derivat del cervell (FNDC), la deficiència del qual s'ha relacionat amb la depressió i el factor de creixement nerviós (FCN). Els estudis també suggereixen que una major ingesta de grasses monoinsaturadas, com les que es troben en l'oli d'oliva, pot millorar la memòria i la funció cognitiva en els ancians, a més de reduir el risc d'Alzheimer.

Comments (0)

No comments at this moment