Filtrar per
Categories
Precio
Color
more... less
Talla
more... less
Mots i Dites
more... less
Gènere
more... less
Patronatge
more... less
Estil
more... less
Composició
more... less
Forma
more... less
Filter

DITES PARAULES I FRASES FETES CATALANES

  

T’han enviat mai a fregir espàrrecs? Sabries on anar a fregir-los o que esperen que fregeixis?

Frases fetes catalanes com aquestes, apareixen en documents dels segles passats i han sobreviscut fins ara, cadascuna te el seu origen, el seu significat i els seus usos. Els ximplets recuperem aquests usos per interpretar-los i, potser, girar una mica més la rosca, per tornar-los a posar a les nostres boques. Selecció dels millors mots divertits en català, tenim per tothom. Troba el mots que mes representa a tu, a un amic, a un familiar o a un company de treball...i descobreix el seu significat.  

Sotscategories

 • PASSAR LA NIT DEL LLORO

  La nit se’t fa més llarga que un dia sense pa perquè no pots aclucar l'ull. Saps que l’endemà tindràs badallera i somiaràs una becaina tothora. Seràs el dormilega del grup i et passaràs el dia pesant figues. De ben segur que aniràs a dormir amb les gallines per, finalment, quedar-te més adormit que un sauló.

 • PIXAR FORA DE TEST

  T'empatolles, acabes perdent l’oremus i contestant fora de lloc. O pitjor encara, et poses de peus a la galleda i la dius de l'alçada d'un campanar. Tots ens en fem creus i tu, vermell com un pebrot, arronses les espatlles i apa-siau. 

 • AFLUIXA LA MOSCA

  Li dius a qui li costa rascar-se la butxaca. Al garrepa que, mut i a la gàbia, es fa l'orni quan arriba el compte. I encara quan li exigeixes que apoquini, ho fa de mala gana i amb mala cara. I compte no li ho diguis, que n’acabaràs pagant tu els plats trencats! 

 • SOC L'OVELLA NEGRA

  Aparentment, soc l’ovella esgarriada, la que les fot de l’alçada d’un campanar perquè no combrega amb la resta mirant-s’ho tot des d'un punt de vista propi. Que si vaig a la meva, que si mira com vas!, … prou! Ja podeu dir missa, que a mi, tant se me’n fot!

 • SEXE ROCK I RATAFIA

  QUINA PARAULA NO HAS ENTÈS?

 • DE C*LL*NS

  Aviam, pelleringues! El que faig no és cosa de carambola o atzar, tot i que alguns que tenen fred als peus diuen que soc una persona d'aquelles amb xiripa, xurra o potra, que tot em surt bé perquè vaig nèixer amb la flor al cul i tinc el sant de cara. El que és clar és que si estàs al meu costat no te'n penediràs, perquè tal i com encaro la vida no pot sortir d'una altra manera. Tot anirà de nassos, rodó i de c*ll*ns!

 • SOC AUTÒNOM

  Diuen que som treballadors de mena, gent independent o uns freelance... El que és segur, és que som unes màquines multifuncionals, que ens trenquem la closca fent numerologia periòdicament cada trimestre, apassionats per fer més hores que un rellotge i, curiosament, amb una salut de ferro que no ens permet estar de baixa ni cinc minuts. Som uns espècimens que ens les pentinem tots sols!

 • SOC L'HÒSTIA

  …encara diria més, soc l’hòstia consagrada! Un fora de sèrie extraordinari i collonut, capaç de volar. Eixerit com un pèsol. Amb mi sempre estaràs content com unes pasqües. No pensis que vaig de sobrat o em penso qui sap què, però ja se sap… No em cal tenir àvia ni padrins per saber com soc!

 • SE ME'N VA L'OLLA

  La mare que et va matricular, calla, calla que em ve la inspiració i et deixaré bocabadat! Aquí escric i dibuixo allò que em passa per la closca en els moments il·luminats que tinc de tant en tant on perdo el cap i oremus. Per aquells dies que sento que soc l'hòstia consagrada i no puc para de parir.

 • ESTUPENDA

  Saps què vull dir? Sí, una dona fantàstica, esplèndida, encantadora, ben parida, espectacular, emocionant, sensacional, portentosa, tremenda, agraciada, formosa, trempada... simplement meravellosa. Això sí, ximplet, si dic NO és NO.

 • RENEXS

  au vés a  prendre per sac!, abraça fanals, afaitapagèsos  que això começa a fer pudor , fa caguera animalot , babau, bacó  que baixes de l’hort, baladrer, ets un baliga-balaga, bandarra, barroer, barrut, beneit, berro, mala bèstia, au vés bleda solejada, bocafluix, bocamoll, bordegas , borinot, botifler, brètol, bufanúvols, burro, busca-raons, cafre, cagabandúrries, que no veus que ets un cagadubtes, cago’n cony en Déu i en  l’hòstia consagrada, caguetes, calçasses, cantamanyanes, capdecarbassa, cap de cony, cap de lluç, capdetrons caparrut, capsigrany, carallot, carquinyoli, cercabregues. Quins collons tens càgon cony, cul d’olla, cur de cambals, destraler, desvirgagallines, dropo, eixelebrat, el Déu que t’aguanta,  ensuma-llufes!, enze. Escampa la boira escuracassoles, esgarrapacristos, esgarriacries, estaquirot, estas ben penjat, tronat i ben cardat , fet un nyap. Et  giraré la cara , que  ets mes puta que bonic, pendó,  pòtol fantotxe, ets un fleuma un figa flor, galifardeu, gallina!. Quines galtes tens gamarus, guaitacargols. Quins pebrost tens l’hòstia consagrada, la mare del tano, qui et va matricular, lladregot, llanut, llepaculs, llepafinestres, xarrupa escrots!  llimac, llondro, lluç, m’has ben cardat macagum l’os pedrer, mala fava t’ofegui, malànima, malgirbat, malparit, merda seca, micofilós, mindundi, mitja merda, mitjacerilla, mortdegana, mosca collonera,  ninot. No em cardis eh! no em toquis allò que no sona pallús. No em ratllis nyèbit , paparra, pardal, passarell, que fots el pestanaga, pelacanyes, pendó, petaclòsques, pessigavidres, pixa-reixes, ploramiques, pixapins, poca pena, poca vergonya, pocasolta, pocatraça que fots cara de  poll ressussitat, truja, porc, pòtol, púrria, putxinel.li,  ves i que et moqui la iaia, que et bombin, qui t’ha matriculat penques, ruc, sabatot, qui t’aguanta sepastre, sac de gemecs,  que et creus setciencies , tabalot, tanoca, i ets un tarambana tita freda que tens una hòstia amb la mà plana, tocacampanes troç de quòniam, et fotre una bona botifarra, ves a cagar a la via o a pastar fang xafaguitarres, xafarder,  xarnego xarrupabassals, xitxarel.lo. Ara si, que tinguis bon dia ximplet.

 • ...A CAGAR A LA VIA

  Mira, bandarra, la mula i la paciència arriben a cansar-se. Que en tinc més que un sant, però me l’has ben acabada. I mira que Déu me n’ha donat un sac i he acabat tenint-ne més que un mestre d’escola. Tot i que diuen que és la mare de la ciència, avui no puc més i t’engego a cagar a la via!

 • QUI EM VA PARIR

  Amb mi van trencar el motlle! Que no veus que ben plantat, generós, amable, afable i simpàtic que soc? Net com una patena i fort d’armilla, soc el que remena les cireres, el rei del mambo, més conegut que la Monyos. Un diamant polit que no pots deixar perdre

 • SOC ÚNICA

  Què passa, ximplet? Que no n’has vist mai una com jo? És que soc d'allò que no hi ha, el súmmum de la creació, soc l’hòstia per excel·lència amb la qual van trencar el motlle. Si m’has conegut, ja has begut oli! Et faré perdre el cap peti qui peti, perquè una fora de sèrie com jo, no la trobaràs.

 • IMPARABLE

  Sí, imparable! Ja de nena es veia venir que seria una dona, senyora, mestressa o femella valenta. No em calen ous, pebrots ni collons per fer-me valer. Que a casa, el sexe dèbil ni el coneixem ni se l’espera. Així que si et sents important per l’escrot que et penja, val més que vagis a pastar fang o et cantaré la canya fins fer-te caure la cara de vergonya.

 • QUI NO TÉ FEINA EL GAT...

  Qui avorrit o sense ofici ni benefici busca distracció, sigui pensant en les musaranyes o buscant-li tres peus al gat. També pot buscar les pessigolles a qui sí que està enfeinat, tocant-los allò que no sona i fent-los encendre com un lluquet.

 • QUE ET MOQUI LA IAIA!

  Ja n’hi ha un tip i envies algú a fer punyetes. Exactament,com penses fer qualsevol dia amb aquell sòmines a qui sempre has de salvar,i no pas perquè sigui un enze curt de gambals, sinó més aviat perquè fent-se el murri t’aixeca la camisa a la que pot.

 • S'HA ACABAT EL BRÒQUIL

  Fins aquí! Ja en tinc prou! En tinc el pap ple! Li dius a qui t’ha portat al límit i t’ha fet pujar la mosca al nas, i ara esperes amb candeletes el moment de fer-lo callar com un mort, que toqui el dos i que deixi de fer-te la guitza.

 • ME LA BUFA

  ME LA BUFA

  Tinc aquella edat en què passo de tot, que me la pela, m’importa un rave o una merda, com més t’agradi! Espero que sigui important, perquè sinó faig com si sentís ploure, perquè me la porta fluixa tot déu. Ja t’aviso, eh! Me la repampinfla, tant me carda i em rellisca, t’he avisat que tant me fot, que per mi, com si fos monjo total… a mi, plim. Ara sí: què deies, ximplet?

 • DE BONA PASTA

  A casa em diuen que soc un sol i que tot m'ho prenc bé. Brètols m'han buscat les pessigolles però no les han trobades perquè més bonàs no puc pas ser. No toquis el dos deixant-me escapar, que a més de bon jan, soc bon partit.

 • SETCIÈNCIES

  Aquell que se la sap llarga i presumeix de saber-s’ho tot. Amb resposta per a tot, tothom i tothora. Ha voltat més que una baldufa i això l’ha cultivat? Realment sap més que el llibre de les set sivelles o bé és un mestretites? Qui ho pot saber?

 • ESTIC COM UN LLUM

  Uns diuen que estic sonat, que he perdut la raó i que estic tocat del bolet. D'altres, que faig l'indi tot el dia sense tocar ni quarts ni hores. Les veïnes fan safareig comentant que m'he begut l'enteniment, que em falta un bull, que estic guillat i tinc poc seny.

 • SANT TORNEM-HI

  Ja hi tornem a ser! Costa d’engegar, vols fer campana, no fer brot i quedar-te fent nones. I sí, s’està molt bé rascant-se la panxa tot el dia però ara toca espavilar-te i no fer-ne un gra massa, que Roma no es va fer en dos dies. Així que vinga, encomana’t al sant que més adoris i amunt!

 • TORRACOLLONS

  Aquell que és molt pesat, emprenyador, que molesta, empipa, fastigueja i mortifica. Qui et toca la pera, els pebrots i el voraviu, i de mala manera fins a fer-te avorrir. Un busca-raons que només vols que escampi la boira abans no et surti foc pels queixals. 

 • SOMIATRUITES

  Sense tocar de peus a terra i amb el cap als núvols, pensa en l’impossible, en l’estrambòtic i l’utòpic. La fantasia li omple el cap i el cor i això el fa estar sempre a la lluna. Encara que l’adverteixis amb una veritat com un temple farà com si sentís ploure i seguirà somiant perdius. 

 • QUINS PEBROTS!

  Alça Manela! Aquest borinot la fa cada vegada més grossa i, si tot segueix així, ànima de càntir, et farà ser cornut i pagar el beure! No sé pas on vol arribar aquest carallot. Abans engega'l a pastar fang!

 • SOC DE LA CEBA

  M'estarrufo sols de pensar d'on soc! Sento una gralla i em grillo. Bec a galet amb porró i menjo pa amb tomàquet, botifarra amb seques i allioli. Se m'inflen els pebrots si em toques el voraviu i afluixo la mosca més sovint del que xerren. Estan tocats de l’ala si creuen que perdré el cap i deixaré de ser qui soc!

 • CAGADUBTES

  El detectes per la seva indecisió. Li preguntes què vol fer, et dona una opció, gira cua i te’n dona una altra. I abans de poder dir-li res el carallot et torna a la primera. Et puja la mosca al nas i acabes decidint tu abans d’engegar-lo a fer punyetes.

 • FAIG VOLAR COLOMS

  Quan la il·lusió et pot i els peus ja no et toquen a terra, el cap se t’omple de pardals i somies despert. I compte amb qui t’envoltes si no vols baixar del núvol, que d’aixafaguitarres racionals i d’esgarriacries realistes, el món n’està ben ple.

 • SUCAR EL MELINDRO

  No és mullar-lo pas amb xocolata, que això va de sexe! Va de cardar, d’embolicar-se, de muntar-s'ho, fer-s’ho amb algú, fotre un clau, boixar, catxar, fer margeres, pegar una ceba, xinar, plantar un nap o la pastanaga, barrinar, fer un cacauet, titar, enterrar l'eina, ficar-la en adob, rostollar o piuar.

 • LLEPAFILS

  Un bocafí que es planta davant del plat i, excessivament primmirat i escrupolós, fa ganyotes mentre del menjar en fa una dissecció. Abans de la mossegada, l’escorcoll i la tria meticulosa. Que si la ceba, que si el tomàquet, que si el pebrot, que si el cogombre... Sempre hi ha el que li fa nosa. 

 • CORCÓ
 • QUE US BOMBIN!
 • FAIG EL RONSO
 • TAFANER DE GUÀRDIA
 • QUÈ C*LL*NS
 • FER VOLAR COLOMS
 • C*LL*NS!
 • ESTIC MADURANT
 • PELACANYES
 • QUÈ MIRES BORINOT?
 • QUINS OUS TENS!
 • SOM L'HÒSTIA
 • SOM ÚNIQUES
 • TROS D'ASE
 • QUE US BOMBIN!
 • QUIN PAL!
 • NO EM TOQUIS LA FIGA
 • NO PUC TINC GUÀRDIA
 • NO M'ATABALIS
 • NO CARDIS
 • QUINS OUS!
 • ME LA PELA
 • NO EM RATLLIS